Seminte de flori
Mulți grădinari își cultivă unele dintre plante din seminte de flori. Alți grădinari cresc seminte de flori pentru că sunt economice; un pachet de seminte de flori este mult mai puțin costisitor decât un plat de răsaduri. Semintele de flori au multe dimensiuni diferite.
Toate plantele cu flori, sau angiospermele, sunt înmulțite în mod natural prin seminte. Din punct de vedere tehnic, o sămanta este o plantă embrionară închisă într-un înveliș de seminte, sau testa, care include în mod normal o formă de hrană depozitată. De obicei, sămanta se formează în interiorul unui fruct – care poate arăta ca o păstaie, coajă sau con.
Semintele de flori au multe dimensiuni diferite. Semintele de orhidee, cu aproximativ un milion de semințe pe gram, sunt cele mai mici. Palmierul coco de mer este cel mai mare.
Furnicile dispersează semintele de flori în timp ce adună elaisomii.Viabilitatea pentru seminte de flori: semintele de flori sunt o modalitate prin care plantele pot întârzia reproducerea până când condițiile sunt favorabile. Cele mai multe seminte de flori rămân viguroase și capabile să germineze cel puțin un an după ce sunt mature. Semintele de flori rămân viabile mai mult timp atunci când semintele de flori sunt păstrate foarte uscate și temperatura este sub 4 grade Celsius.
Superioritatea dispersării prin semințe față de metoda mai primitivă care implică spori unicelulari constă în principal în doi factori: rezerva stocată de material nutritiv care oferă noii generații un început excelent de creștere și structura multicelulară a semințelor. Ultimul factor oferă oportunități ample pentru dezvoltarea adaptărilor pentru dispersare, cum ar fi penele pentru dispersarea vântului, ghimpi și altele.
Sursa de hrana
Seminte de flori din interiorul unui fruct cărnos, cum ar fi fructele de pădure, sunt o sursă de hrană preferată pentru multe animale. Semintele trec prin sistemele digestive ale animalelor și sunt dispersate în noi locații în excrementele lor.
Ghindele, nucile și semintele similare sunt transportate în noi locații de către animale care speră să se întoarcă și să le mănânce mai târziu. Dacă animalul nu se întoarce, sămânța poate încolți într-o nouă locație, departe de planta părinte.
Seminte Drift
Unele plante produc seminte de flori foarte puternice, uneori numite fasole de mare, care pot pluti în râuri și oceane. Când se spală pe țărmuri îndepărtate, germinează în noile lor locații. Creeperul din Noua Guinee este o plantă care produce seminte de derivă.
Elazomii
Trillium, rădăcină de sânge și alte câteva plante produc seminte de flori cu elaisomi, anexe mici care oferă hrană furnicilor. Furnicile dispersează semintele de flori în timp ce adună elaisomii.
Atașați la gazdă
Plante precum brusturele produc seminte cu ghimpe mici sau cârlige. Acestea se atașează de blana animalelor care trec (sau de picioarele pantalonilor drumeților!) și sunt transportate departe de planta părinte înainte de a cădea.
Vânt – seminte
Răspândirea vântului este una dintre cele mai comune metode de distribuție a semintelor de flori. Semintele foarte mici, cum ar fi semintele de orhidee asemănătoare prafului, pot fi transportate în locuri îndepărtate de vânt. Alții, precum semintele de arțar, au o aripă care îi ajută să plutească în vânt. Unele, precum semintele de lapte, au fire de păr mici care prinde vântul.