fbpx

Arbusti fructiferi

Printre cele mai profitabile plantatii din momentul actual, care inving si anotimpurile drastice, dar si criza economica, se enumera cei mai buni arbusti fructiferi. Persoanele doritoare de fructe naturale, proaspete si romanesti planteaza chiar in propriile gradini zmeura, coacaze, mure si chiar agris. Fiind usor de crescut si intretinut, arbustii produc o recolta bogata de fructe, apreciate pentru gustul, dulceata si raritatea lor. De ce rare? Pentru ca la prima vedere par niste fructe ce necesita un mediu de viata special, insa, adevarul este ca pot fi cultivate intr-un mod accesibil pentru oricine.

O sursa de fructe BIO

Acesti arbusti fructiferi sunt placuti pentru recolta de fructe. Zmeura si murele sunt printre cele mai iubite de catre romani, cererea pe piata fiind din ce in ce mai mare. Daca o multime de persoane cumpara din market sau pleaca in zonele de munte pentru a le culege, tu le poti avea in propria gradina, pentru ca pot fi cultivate usor si rapid.

Apreciate si pentru gust, dulceata si aroma, coacazele, zmeura si murele indeplinesc functii terapeutice. Folosite in ceaiuri sau diverse preparate, asigura o cantitate mare de vitamine si diferiti nutrienti ce vin in apararea organismului.

Mediu de viata eficient pentru cei mai cautati arbusti fructiferi

Cum cresc cei mai multi arbusti fructiferi? Intr-un sol bine irigat, aerat si arat. Indiferent de tip, fie el mur, agris sau coacaz, acestia necesita plantati in pamant fertilizat si udat corespunzator. In plus, nu suporta buruienile crescute in exces, astfel ca, daca doresti sa ai o recolta bogata si sanatoasa de arbusti fructiferi, trebuie sa te asiguri ca solul este prasit, manual sau mecanizat, de trei ori pe an.

Fiecare are un mod de ingrijire, insa, se rezuma la curatarea crengilor. Spre exemplu, cel mai pretentios este arbustul de zmeura, pentru ca are o crestere haotica. El necesita sa fie prins sau agatat si curatat mai des.

Murele sunt printre cele mai delicate, dar cresterea lor este una placuta pentru cultivator. Se curata de crengi uscate si cel mai important, au nevoie sa fie ferite de boli precum, rugina murului. Nu sunt sensibili la caldura, dar nici la frig. Insa, precum cele mentionate, solul sa fie foarte bine ingrijit.

Printre cei mai iubiti arbusti fructiferi se afla si frumosul coacaz, ale carui fructe sunt folosite pentru ceaiuri sau insertii aromate. Acest pom maret iubeste apa si pamantul bine fertilizat. Creste sub forma de tufa in urma felului in care este taiat, astfel ca, daca doresti o coroana aparte, coacazul necesita tuns in primii sai ani de viata.

Agrisul face parte dintre acei arbusti fructiferi care reprezinta exceptia. De ce? Fata de restul exemplelor, el fuge de razele soarelui si prefera mai putina apa. Daca vrei si un astfel de arbust, planteaza-l intr-o zona mai umbrita si nu il uda decat de maxim doua ori pe saptamana in perioada verii. Este foarte apreciat pentru forma sa estetica, fiind un exemplar deosebit pentru gradini. Insa, pamantul in care este cultivat trebuie sa fie foarte bine fertilizat.

Nu puteți copia conținutul acestei pagini

0