Bulbi de flori
CUM ȘI CÂND SĂ PLANTAȚI BULBII
Aflați cum să cumpărați în mod corespunzător, să plantați, să crească și să îngrijiți bulbii de flori
Bulbii sunt pachete mici de flori care ne fac să așteptăm săptămâni, uneori luni, pentru rezultate – dar băiete, merită. Termenul „bulb” se referă adesea nu numai la bulbi adevărați, ci și la plante cu rădăcini tuberculoase, tuberculi, cormi și rizomi; informațiile de aici pot fi aplicate tuturor acestora. Cu puține cunoștințe de bază, oricine poate crește bulbi frumoși.
TIPURI DE BULBI
Becurile pot fi separate în două tipuri principale: primăvara și vara.
Bulbi de primăvară: numiți și bulbi rezistenți, acești bulbi sunt plantați toamna, își petrec iarna în pământ și înfloresc primăvara. Unele dintre cele mai frecvente bulbi de primăvară sunt lalele , irisele , narcisele , zambila , aliumul și crocusul . Acești bulbi au nevoie de câteva săptămâni de temperaturi reci pentru a-și rupe somnul și a-și înflori întregul potențial.
Bulbi de vară: numiți și bulbi fragili, acești bulbi sunt plantați primăvara și se înfloresc sau se desprind în timpul verii. Gladiolii , crinii , cala , begonia , tuberoze , gloxinia și sunt exemple obișnuite de becuri de vară. Unele vor înflori mai târziu vara sau pentru o perioadă mai lungă de timp, precum daliile care înfloresc în toamnă.
Bulbii de vară nu sunt toleranți la temperaturi scăzute și ar trebui să fie plantați numai după ce solul se încălzește și nu mai există o amenințare de îngheț. Dacă ați cumpărat înainte de plantare, păstrați-le într-un loc răcoros și uscat până la plantare.
PLANTAREA BULBILOR
CAND SA PLANTEZI BULBI
Zonele 4-7: În climatele mai reci, bulbii cu flori de primăvară pot fi plantați imediat ce pământul este răcoros, temperaturile de seară sunt în medie de 40 ° până la 50 ° F și este cu cel puțin 6 până la 8 săptămâni înainte ca solul să înghețe. Dacă este programat corect, acest lucru ar trebui să fie cât mai curând posibil după cumpărare. Cu toate acestea, becurile pot fi păstrate în frigider, dacă este necesar, până la plantare. (Consultați sfaturile utile de mai jos pentru mai multe informații despre depozitarea becurilor în frigider.)
Bulbii cu flori de vară ar trebui să fie plantați la mijlocul până la sfârșitul primăverii.
Zonele 8-10: În climatele mai calde, becurile cu flori de primăvară vor trebui să fie răcite la frigider timp de 6 până la 10 săptămâni (în funcție de bec), până când pământul se răcește suficient pentru plantare. (Consultați sfaturile utile de mai jos pentru mai multe informații despre depozitarea becurilor în frigider.)
Bulbii cu flori de vară pot fi plantați devreme până la mijlocul primăverii.
Timpul mediu de plantare pentru bulbii de primăvară:
- Septembrie până în octombrie – zonele 4 și 5
- Octombrie până la începutul lunii noiembrie – Zonele 6 și 7
- Noiembrie până la începutul lunii decembrie – Zonele 8 și 9
- Sfârșitul lunii decembrie până la începutul lunii ianuarie – Zona 10
Timpul mediu de plantare pentru bulbii de vară:
- Sfârșitul lunii martie până în mai – zonele 8-10
- Aprilie – iunie – zonele 4-7
UNDE SĂ PLANTEȚI BULBI
Atâta timp cât vă asigurați că becurile dvs. au un drenaj bun și lumina soarelui, le puteți planta aproape oriunde. Drenajul este esențial pentru a împiedica putrezirea bulbilor. Le place solul argilos sau ușor nisipos, deoarece asigură drenajul și nutrienții de care au nevoie.
Florii de primăvară devreme pot fi plantați sub copaci de foioase, unde vor primi suficient soare pentru a înflori înainte ca frunzele copacului să blocheze lumina. Cu toate acestea, vor înflori bine numai în primul an, deoarece vor avea nevoie de lumina soarelui mai târziu în sezon pentru ca frunzele să adune suficientă energie pentru florile de anul viitor.
PLANEAȚI ÎNAINTE DE A PLANTA
Bulbii pot fi cultivate în multe feluri – grădini formale, grădini de pajiști, împrăștiate în pajiști, sub copaci sau plantate strategic în paturi și granițe. Multe becuri se vor naturaliza într-o zonă și se vor înmulți, revenind an de an, așa că planificați cu atenție și puteți avea ani de plăcere dintr-o plantare.
- Plantați în grupuri pentru un impact vizual mai mare.
- Luați în considerare timpul de înflorire – plantați o combinație de înfloritori timpurii, mijlocii și târzii pentru a prelungi sezonul.
- Ascundeți frunzele moarte ale bulbilor cu creștere redusă care au trecut de vârf, cu bulbii mai înalți plantați în față sau cu plante însoțitoare.
- Înălțați înălțimile plantelor din față în spate atunci când plantați soiuri care vor înflori în același timp.
- Multe becuri sunt perfecte pentru plantarea containerelor – aduceți-le la vedere atunci când înfloresc și ieșiți din drum când frunzele se ofilesc și când sunt inactive. Plantați mai aproape împreună în recipiente decât cele specificate pentru plantarea în sol.
- Becurile pot oferi culori strălucitoare și vibrante – gândiți-vă la modul în care aceste culori se vor amesteca cu mediul înconjurător..
CUM SĂ PLANTEȚI BULBI
Bulbii pot fi plantați în straturi prin săparea unei zone întregi până la adâncimea adecvată, așezarea bulbilor și acoperirea; sau în găuri individuale săpate pentru fiecare bec.
- Determinați adâncimea de plantare pentru tipul de bec pe care îl plantați. Dacă sunt plantate prea adânc, florile vor înflori târziu sau deloc. Dacă este plantat prea puțin adânc, noua creștere poate deveni expusă prea devreme și riscă să fie deteriorată de temperaturile reci. Dacă nu sunteți sigur de adâncimea exactă de plantare, o regulă generală bună este să plantați bulbul de 2 până la 3 ori mai adânc decât becul este înalt.
- Pregătiți solul slăbind și amestecând în material organic, dacă este necesar pentru nutrienți adăugați sau pentru a îmbunătăți drenajul. Se poate adăuga îngrășământ special cu bulb ; urmați instrucțiunile pachetului.
- Așezați bulbii cu vârful în sus și cu rădăcinile în jos. Dacă nu sunteți sigur de partea superioară sau inferioară a becului, plantați-l pe o parte și se va îndrepta spre suprafață.
- Acoperiți cu sol și un strat ușor de mulci.
- Bulbii nou plantați ar trebui să fie udați bine pentru a se așeza.
- Dacă este necesar, protejați becurile de creaturi prin așezarea plaselor de sârmă sau a firelor de pui peste paturi sau plantarea lor în ghivece sau cuști de sârmă.
PLANTARE LASAGNA
Nu numai bun pentru cina de duminică, lasagna (plantare) este excelentă pentru becuri. Ideea este de a planta bulbii cu diferite dimensiuni și perioade de înflorire eșalonate în straturi pentru o înflorire continuă. Acest lucru funcționează excelent în containere mari, care sunt suficient de adânci și largi. Iată un exemplu de plan, care funcționează de jos în sus într-un container:
Plantarea unui ghiveci stratificat
- Un strat bun de sol de ghiveci pentru o adâncime de plantare de aproximativ 8 inci
- Câteva becuri înflorite la sfârșitul primăverii, cum ar fi narcisele sau lalelele
- Un alt strat de sol de ghiveci pentru o adâncime de plantare de aproximativ 6 inci
- Adăugați becuri înflorite la mijlocul primăverii, cum ar fi mai multe lalele sau zambile
- Un alt strat de sol de ghiveci pentru o adâncime de plantare de aproximativ 4 inci
- Adăugați bulbi cu înflorire timpurie, cum ar fi ghiocei , scilla, muscari sau crocus
- Un alt strat de sol de ghiveci pentru o adâncime de plantare de aproximativ 2 inci
- Adăugați mai mulți bulbi cu înflorire timpurie, cum ar fi frezia sau anemonele
- Se acoperă cu mai mult sol de ghiveci și un strat subțire de mulci
- Plantați în exces cu panseluțe, heuchera, ciclamen rezistent sau morar prăfuit, dacă doriți o umplutură în timp ce așteptați să crească bulbii.
Această metodă de plantare poate fi utilizată și în sol pentru plantarea unei zone concentrate. De asemenea, poate fi ajustat la mai puține straturi în ghivece mai mici.
DUPĂ ÎNGRIJIRE ȘI APARARE DE BULBI
Pentru toți bulbii, după înflorire, tăiați numai tulpina florii înapoi. Lăsați frunzele intacte până devin galbene și se usucă la sol; frunzele adună și stochează energie pentru anul viitor. Dacă frunzele sunt tăiate prea devreme, becurile ar putea să nu funcționeze bine – sau deloc – anul următor.
Bulbi de primăvară: în climă mai caldă, becurile care necesită răcire pot fi dezgropate și depozitate până la momentul pre-răcire în toamna următoare. Pentru climă mai rece, ele pot rămâne în pământ. Mulți se vor înmulți și se vor întoarce an de an.
Bulbi de vară: În climatul mai cald, bulbii pot fi lăsați în pământ cu un strat de mulci iarna pentru a-i proteja și izola. În climatele mai reci, vor trebui să fie dezgropate și depozitate până în primăvara următoare.
DIGGING BULBI
- Tăiați tulpinile și frunzele rămase la câțiva centimetri deasupra nivelului solului.
- Slăbiți cu grijă solul din jurul bulbilor și îndepărtați-le.
- Scuturați cât mai mult sol din bulb și rădăcini.
- Răspândiți-le pe ziar într-un loc răcoros și umbrit și lăsați-le să se usuce câteva zile. Asigurați-vă că nu sunt la îndemâna animalelor și a copiilor, deoarece unele becuri sunt otrăvitoare.
- Depozitați într-o pungă de hârtie sau plasă aerată sau o cutie de carton cu găuri. Puteți adăuga vermiculit sau perlit ușor umed, astfel încât să nu se usuce prea mult.
- Depozitați într-un loc răcoros, întunecat și uscat, cu temperaturi cuprinse între 50 și 60 de grade, cum ar fi un subsol sau un garaj.
- Verificați becurile lunar pentru orice semne de mucegai sau putrezire.
SFATURI UTILE
- Nu depozitați fructele (în special merele) sau legumele în frigider în același timp în care becurile sunt depozitate sau pre-răcite. Ele emit gaz etilenic care poate ucide planta din interiorul bulbului.
- PH-ul solului de la 6 la 7 scoate în evidență o culoare mai bună în florile cu bulbi înfloriți.
- Plantează bulbii în același sezon în care sunt cumpărați, nu vor dura până anul viitor.
- Dacă becurile trebuie lăsate în pământ în timp ce sunt inactive, așezați un marker astfel încât să vă amintiți unde sunt după ce ați tăiat frunzele.
- Becurile trebuie să respire, așa că depozitați-le în saci de hârtie aerată sau plasă, niciodată în plastic.
CUMPĂRAREA BULBILOR
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți cele mai bune becuri:
- Becurile trebuie să se simtă ferme la atingere, nu moi sau spongioase.
- Alegeți becuri care nu au semne de boală, mucegai sau daune grave.
- În momentul cumpărării, bulbii ar trebui să prezinte o creștere sau o încolțire a rădăcinilor puțin sau deloc. Crinii sunt o excepție, deoarece au adesea rădăcini cărnoase atașate.
- Vechea zicală, primești ceea ce plătești, se aplică cu becurile. Becurile de calitate vor face diferența între înflorirea slabă și un spectacol impresionant.